Voihan Selbu sentään

Mie olen aina tykännyt norjalaistyyppisistä neuleista. Yksi syy siihen on varmasti se, että mummoni teki niitä, ja mallit ovat siten tulleet tutuiksi pienestä pitäen. Mie etsinkin Ravelrystä usein norjalaisia neulemalleja, mutta tosi monesti on tullut vastaan itselleni vieraampaa tyyliä. Niinpä sitten tietyntyyppisiä lapasia metsästäessäni kävin läpi melkoisen määrän Google-hakutuloksia ja neuleohjeita, kunnes vähän viisastuin. Norjalaiset neuleet ovat vielä aika laaja genre, mutta se mitä etsin, on Selbu.

Wikipedian mukaan Selbu on kunta jossain päin Norjaa, ja sieltä ovat kaikenlaiset Selbu-lapaset peräisin. Tarinan mukaan homma lähti siitä, että sunnuntaina kirkkoon tuli kaksi tyttöä ennennäkemättömät lapaset käsissään. Kylän naiset ihastuivat, ja alkoivat ideoida ja tehdä samantyyppisiä lapasia. Naisten välille tuli kilpailua, ja kilpailu jatkuu edelleen - toinen toistaan hienompia Selbu-lapasia on nykyään satoja.

Minun elämäni ensimmäiset Selbu-lapaset ovat nimeltään Rigmor's Selbu mittens, ja ohje niihin löytyy täältä. Nää oli suhteellisen helpot tehdä, vaikka aika monta virhettä valmiista versioista löysinkin. Aika pitkätkin niistä tuli, joten menevät joululahjaksi jollekin suhteellisen pitkäsormiselle ihmiselle. 

Tällä kertaa me laitettiin Henkan kanssa tehtävänjako uusiksi, ja niinpä mie pääsin mallina toimimisen sijasta kameramieheksi. Sen huomaa mm. kuvien lukumäärästä.

selbuvotter, selbu, lapaset

selbuvotter, selbu, lapaset

selbuvotter, selbu, lapaset

selbuvotter, selbu, lapaset

selbuvotter, selbu, lapaset

selbuvotter, selbu, lapaset

Oon kyllä nyt aika ylpeä näistä! Etsin jo ohjetta uusiin, ja monta potentiaalista onkin löytynyt. Mie kuitenkin kaipailisin kovasti kokonaista kirjaa näistä ihme-Selbu-lapasista. Tietääkö kukaan, mistä saisin mahdollisimman kätevästi ja suhteellisen edullisesti Terri Shean opuksen Selbuvotter: Biography of a Knitting Tradition?
Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

14 kommenttia:

 1. Nyt on kauniit tumput. (: Ellen sanoisi, klassiset. Mustavalkoinen on aina hyvä. Ja hauska kuulla tuommoinen tarina selbuista, en ole aiemmin kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Klassiset on kyllä hyvä sana! Joskus pitäis kokeilla vähän eksoottisempiakin väriyhdistelmiä, mutta tästä mustavalkoisesta tykkään ehdottomasti eniten. Toimii tosiaan mihin tarkoitukseen vaan!

   Poista
 2. Suosittelen lämpimästi Karen Marie Vinjen kirjaa Norsk Strikk. Se on täynnä ton tyylisiä ihanuuksia, perinteisiä norjalaisia malleja (ja Selbua sukissa, sormikkaissa, lapasissa, paidassa...). Ohjeet on norjaksi, muttei oo tahtia juuri hidastanut, kun kuvat on kuitenkin hyviä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoisesta kirjasta en oo kuullutkaan, kuulostaa hyvältä! Pitääpä googlailla, mistä tuommoisen saisi :)

   Poista
  2. Jos en ihan väärin muista, niin omani tilasin Adlibrikseltä. :)

   Poista
  3. Sieltäpä näkyy löytyvän! Näköjään Adlibriksellä on myös Terri Shean Selbuvotten-niminen kirja (sekin norjaksi), pitäisköhän tilata molemmat... :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, malli otti vähän taiteellisia vapauksia :D Kuvaamishommakin oli aika hauskaa!

   Poista
 4. Onpa kauniit tumput. Perinteiset, mutta niin ihastuttavat. Tykkään kovin!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perinteisyys on kyllä ehdottomasti minun mieleen, tuo lapasiinkin sitä kuuluisaa tunnearvoa :)

   Poista
 5. Kauniit tumput ja varmaan on mennyt tovi noita neuloessa. Mustavalkoinen toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllähän siinä hetki meni, onneksi mulla on nyt paljon luentoja, joilla kutoa!

   Poista